Ga naar de inhoud

Portfolio

Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

.

Hieronder vind je verschillende teksten die ik heb geschreven.
Kijk eens rond en vorm je een beeld van mijn schrijfstijl en de opdrachtgevers voor wie ik werk.
Veel leesplezier!

Nieuwe behandelmogelijkheden voor psoriasis: een blik op de toekomst

Gepubliceerd in MedNet Dermatologie (nummer 5, december 2024) van Springer Healthcare.

Wat zijn op dit moment de nieuwste behandelmogelijkheden voor patiënten met psoriasis, en wat brengt de nabije toekomst voor hen? Die vraag beantwoordde dermatoloog Bing Thio (Erasmus MC) tijdens het jaarlijkse congres van de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV). Op 27 september hield hij er de presentatie ‘Beyond biologicals: wat brengt de nabije toekomst?’ Voor MedNet belicht hij de belangrijkste boodschappen uit zijn verhaal.

To stent or not to stent

Gepubliceerd in De Cardioloog (nummer 3, mei 2024) van BPM Medica.

Met optische coherentie tomografie kunnen interventiecardiologen de wand van de coronairvaten tot in detail in beeld brengen. De techniek geeft een schat aan informatie. Zoveel zelfs, dat het menselijk brein dit soms niet meer kan verwerken. Interventiecardioloog Niels van Royen en technisch geneeskundige Jos Thannhauser onderzoeken hoe artificial intelligence kan helpen.

Nieuwsberichten over oncologie

Gepubliceerd op mediamed.nl van iDoctor BV.

In 2021 belichtte ik wekelijks recente publicaties op het gebied van oncologie voor het online platform Mediamed. Wil je ook op de hoogte blijven? Kijk op mediamed.nl.

Schonere lucht = gezondere longen

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 2, maart / april 2021) van Longfonds.

Luchtvervuiling en sigarettenrook remmen de longgroei van kinderen, dat is al een tijdje bekend. Maar maakt het ook uit op welke leeftijd kinderen hiermee te maken hebben? Onderzoeker Ulrike Gehring wilde het graag weten om astma bij kinderen te helpen voorkomen.

Meer lucht voor later

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 2, maart / april 2021) van Longfonds.

COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt Gerard Koppelman hoe de longen van kinderen groeien. ‘Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.’

Het belang van adequaat LDL-management bij patiënten met diabetes type 2

Thema-uitgave voor de internist (maart 2021) van Springer Healthcare.

Patiënten met diabetes type 2 lopen een hoger dan gemiddeld risico op cardiovasculaire aandoeningen. Dit komt niet alleen door hun hoge bloedsuikerwaarden, maar ook door een clustering van andere risicofactoren zoals een hoog LDL-cholesterol, een hoge bloeddruk en overgewicht. Dit themanummer richt zich specifiek op de risicofactor LDL-cholesterol.

PF-ILD: een domein in beweging

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Longziekten Special PF-ILD (maart 2021) van iDoctor BV.

Longartsen en reumatologen informeren over het fenotype van progressief fibroserende interstitiële longziekten (PF-ILD), dat beogen longarts en medisch bioloog Marcel Veltkamp en reumatoloog en klinisch immunoloog Femke Bonte-Mineur met dit magazine. De reden om dat op dit moment te doen? Door de uitbreiding van het indicatiegebied voor fibroseremmers is het domein van de PF-ILD volop in beweging. En juist dat maakt het belangrijk om, in gezamenlijk overleg, zorgvuldige afwegingen te maken.

Interstitiële longziekten: recente ontwikkelingen in perspectief

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Longziekten Special PF-ILD (maart 2021) van iDoctor BV.

Interstitiële longziekten (ILD) vormen een heterogene groep van 150 tot 200 zeldzame ziekten, met als gezamenlijk kenmerk ontsteking en/of fibrose in het longinterstitium. Dit artikel bespreekt de indeling en diagnostiek van ILD. Het beschrijft het belang van samenwerking en kennisdeling tussen longartsen en reumatologen op het gebied van ILD en zoomt in op progressief fibroserende ILD (PF-ILD).

Mogelijke complicaties bij behandeling van PF-ILD

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Longziekten Special PF-ILD (maart 2021) van iDoctor BV.

Dit artikel bespreekt de stapsgewijze aanpak voor de behandeling van progressief fibroserende interstitiële longziekten (PF-ILD) en de meest opvallende bijwerkingen en complicaties van deze behandelingen. Daarnaast benadrukt het het belang van een multidisciplinaire aanpak, met ten minste de inbreng van een reumatoloog/immunoloog met aandachtsgebied systeemziekten en een longarts met aandachtsgebied ILD.

Gezondere longen voor te vroeg geborenen

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 1, januari / februari 2021) van Longfonds.

Ze zijn in hun eerste levensjaren vaker ziek: kinderen die te vroeg geboren zijn. Daardoor raken hun longen soms beschadigd. Bacteriedeeltjes kunnen dit misschien voorkomen. Kinderarts en onderzoeker Gerdien Tramper zoekt uit hoe dit zit.

Longziekten voor dummies

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 1, januari / februari 2021) van Longfonds.

Aan de buitenkant is meestal niet te zien dat iemand een longziekte heeft. Daarom snappen mensen om die persoon heen niet altijd wat hem of haar mankeert. Goed dus als hij of zij een korte en simpele uitleg paraat heeft waarmee anderen begrijpen wat de longziekte precies inhoudt. Dit artikel geeft alvast een voorbeeld voor zeven veel voorkomende longziekten.

Zelfmanagement bij reuma

Zelfmanagement bij reuma: de zorg van de toekomst?

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Reumatologie (nummer 8, december 2020) van iDoctor BV.

In de zorg rond mensen met een chronische aandoening is het begrip zelfmanagement bijna niet meer weg te denken. Ook binnen de reumatologie zijn tal van toepassingen doorgedrongen. Dit artikel zet er negen op een rij.

Optimale zorg bij ernstig astma: samenwerking tussen eerste en tweede lijn

Themabijlage Ernstig astma (december 2020) van Cross Media Nederland.

De diagnostiek en behandeling van ernstig astma vindt (grotendeels) plaats in de tweede lijn. Toch is het ook voor huisartsen belangrijk om dit ziektebeeld scherp op het netvlies te hebben en patiënten zo nodig door te verwijzen. Nieuwe behandelingen kunnen de kwaliteit van leven namelijk aanzienlijk verbeteren. Kaderhuisarts Astma en COPD Jan Rauws en longarts Lennart Conemans vertellen over de nieuwste ontwikkelingen en de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn.

Wat doet corona met kinderen?

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 6, november / december 2020) van Longfonds.

Van het coronavirus worden vooral volwassenen ziek, maar soms ook kinderen. Alleen is nog niet bekend hoe ernstig het virus voor kinderen is. En of ze ook na langere tijd klachten houden. Daarom onderzoekt kinderarts Caroline Brackel dit.

Beroertepreventie bij atriumfibrilleren: een sleutelrol voor de apotheker

Factsheet van het Satellietsymposium tijdens het MedNet-congres Apothekers Online 2020 (11 november 2020) van MedNet (Springer Healthcare).

“De apotheker speelt een sleutelrol in het voorkomen van beroertes bij patiënten met atrium¬ brilleren.” Dat is de boodschap van openbaar apotheker Stephan Joosten (BENU apotheek Nieuwpoort, IJsselstein). Op 11 november gaf hij tijdens het MedNet-congres Apothekers Online 2020 een presentatie over dit onderwerp. Deze factsheet vat zijn belangrijkste boodschappen samen.

Vermoeidheid bij COPD: een probleem dat aandacht verdient

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 5, september / oktober 2020) van Longfonds.

Mensen met COPD zijn regelmatig benauwd, dat is bekend. Maar lang niet iedereen weet dat ze ook vaak vermoeid zijn. Onderzoeker Martijn Spruit zoekt uit waardoor dit komt. En dat geeft weer ideeën voor de behandeling.

Beroertepreventie door optimaliseren van de behandeling van AF patiënten, wat kan de huisarts

Factsheet van het Satellietsymposium tijdens het Najaarscongres Praktische huisartsengeneeskunde 2020 (24 september 2020) van MedNet (Springer Healthcare).

Door betere opsporing en optimale behandeling van patiënten met atriumfibrilleren kunnen in Nederland duizenden beroertes per jaar worden voorkomen. Dit is het ultieme doel van vele initiatieven die de gevaren van AF onder de aandacht brengen. Tijdens het congres Praktische Huisartsgeneeskunde op 24 september 2020 presenteerden cardioloog Martin Hemels (Rijnstate) en arts/zorgconsultant Stan Geurts (KINASE) de mogelijkheden voor de huisarts om beroertes bij de eigen patiënten te voorkomen. Deze factsheet vat hun belangrijkste boodschappen samen.

Veroudering na transplantatie afremmen

Gepubliceerd in het magazine Transparant (nummer 83, september 2020) van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, verouderen sneller dan normaal. Moleculair bioloog en promovenda Hester van Willigenburg (Erasmus MC) onderzoekt hoe je dat kunt voorkomen. De hoofdrolspelers in haar onderzoek: de zogenaamde ‘senescente cellen’.

Werpt de ademtest licht op de shocklong?

Gepubliceerd in het magazine LONGWIJZER (nummer 4, juli/augustus 2020) van Longfonds.

Het gebeurt vaak bij mensen op de intensive care: ze krijgen een acute shocklong. Daarbij lopen de longen vol met vocht en komt er te weinig zuurstof in het bloed. Waardoor ontstaat deze shocklong? Lieuwe Bos onderzoekt het met een bijzondere ademtest.

Herziene richtlijn ernstig astma: nieuwe behandelmethoden en kennisconcentratie

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Longziekten (nummer 7, juli 2020) van iDoctor BV.

In juni 2020 verscheen een nieuwe versie van de richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van ernstig astma’. Dit artikel bespreekt de belangrijkste veranderingen in de richtlijn.

Oog voor de toekomst

Gepubliceerd in het magazine Transparant (nummer 82, juni 2020) van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De technieken om problemen met de cornea (het hoornvlies) te behandelen ontwikkelen zich snel. Oogarts dr. Mor Dickman (Maastricht UMC+) pleit voor het combineren van verschillende onderzoeksmethoden om tot optimale resultaten te komen.

De context in beeld: een breder perspectief op preventie en gezondheidsbevordering

Gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin (nr. 1, maart 2020) van GGD Haaglanden.

Jessica Kiefte-de Jong is hoogleraar Population Health aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Op 24 januari 2020 sprak zij haar oratie uit met als titel ‘Gezondheidsbevordering: big data versus small talk’. In dit interview vertelt zij hoe zij de komende jaren invulling geeft aan haar leerstoel.

Een prachtig vak onder druk

Een prachtig vak onder druk

Gepubliceerd in het magazine Transparant (nr. 81, maart 2020) van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

‘Als transplantatiecoördinator stem je alles op elkaar af: de processen op de intensive-care-afdeling en de operatiekamer, het personeel, de wensen van de familie.’ Transplantatiecoördinator Esther van Koningsveld-Oggel vertelt over haar prachtige vak, dat onder druk staat door toenemende personeelstekorten.

Samen werken aan een gezond en veilig Haaglanden

Samen werken aan een gezond en veilig Haaglanden

Gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin (nr. 4, december 2019) van GGD Haaglanden.

Annette de Boer is sinds juni 2019 Directeur Publieke Gezondheid van de regio Haaglanden. In dit interview vertelt zij iets over zichzelf, over haar eerste maanden als DPG en over de thema’s waar zij de komende jaren mee aan de slag wil.

Vaccinatiegraad Haagse stadsdelen in kaart

Gepubliceerd in Infectieziekten Bulletin (nr. 6, november 2019) van het RIVM.

Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om uitbraken van infectieziekten te voorkomen. De vaccinatiegraad in Den Haag daalt al enkele opeenvolgende jaren. Dit is voor GGD Haaglanden reden om de vaccinatiegraad per stadsdeel in kaart te brengen.

Milieu en gezondheid in maatschappelijk en historisch perspectief

Gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin (nr. 1-2, juni 2019) van GGD Haaglanden.

Stoffen uit het milieu beïnvloeden de gezondheid van mensen. Dat mensen zich zorgen maken over de invloed van het milieu op hun gezondheid is door de eeuwen heen niet veranderd. Waarover zij zich zorgen maken wel. Hoewel de problematiek dus al eeuwenoud is, bestaat het vakgebied van de medische milieukunde pas enkele decennia. In dit interview vertellen ‘milieuartsen’ Lieke van Knapen en Marjon Drijver over de geschiedenis en de ontwikkeling van hun boeiende vakgebied.