Ga naar de inhoud

Portfolio

Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

.

Hieronder vind je verschillende teksten die ik heb geschreven.
Kijk eens rond en vorm je een beeld van mijn schrijfstijl en de opdrachtgevers voor wie ik werk.
Veel leesplezier!

‘Ik hou ervan om jong talent vooruit te helpen’

Gepubliceerd in De Cardioloog (nummer 8, december 2024) van BPM Medica.

Bijna veertig jaar leverde cardioloog prof. dr. Isabelle van Gelder een belangrijke bijdrage aan het onderzoek, de zorg en het onderwijs in de cardiologie, met name op het gebied van ritmestoornissen en in het bijzonder atriumfibrilleren. Op 20 september 2024 hield zij haar afscheidsrede. In dit interview blikt ze terug op haar carrière en kijkt ze vooruit naar wat de nieuwe generatie cardiologen en onderzoekers te wachten staat.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor De Cardioloog.

Ernstig COPD: alle behandelopties nagaan

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Longziekten (nummer 17, december 2022) van iDoctor BV.

Patiënten met ernstig COPD kenmerken zich door een hoge ervaren ziektelast. Zij hebben vaak veel last van symptomen als dyspnoe, hoesten, vermoeidheid of spier- zwakte en/of hebben regelmatig last van exacerbaties. Voor deze patiëntengroep kan het lonen om alle behandelbare kenmerken, ofwel ‘treatable traits’, goed in kaart te brengen en deze stuk voor stuk te behandelen. Als ook dit onvoldoende effect heeft zijn er, voor een deel van de patiënten, aanvullende geavanceerde behandelopties mogelijk, zoals longrevalidatie in een expertisecentrum, bronchoscopische interventies, niet-invasieve ventilatie of een longtransplantatie. Daarnaast is het, voor de gehele groep patiënten met ernstig COPD, verstandig om aandacht te besteden aan advance care planning en palliatieve zorg.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor het Nascholingsmagazine Longziekten.

Beeldvormende technologie veelbelovend voor vroegdiagnostiek en behandeling

Gepubliceerd in MedNet Reumatologie (nummer 1, maart 2023) van Springer Healthcare.

PET-CT-scans die precies laten zien in welke gewrichten macrofagen actief zijn of op welke plekken in het lichaam nieuwe medicijnen aangrijpen. Het zijn nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar reuma. Momenteel bevinden deze technieken zich nog in de onderzoeksfase. Maar wat hoogleraar reumatologie Conny van der Laken (Amsterdam UMC) betreft is deze beeldvormende technologie in de toekomst ook veelbelovend voor de klinische praktijk. In dit interview geeft zij ons een inkijkje in haar boeiende werkveld.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor MedNet Reumatologie.

ACT voor zorgprofs: vergroot je psychologische flexibiliteit

Gepubliceerd op doq.nl (november 2022)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die leidt tot meer psychologische flexibiliteit. Kennis over ACT kan zorgprofessionals helpen bij de begeleiding van patiënten en het opleiden van jongere collega’s. Daarom ontwikkelde neurochirurg Peter Willems (UMC Utrecht) samen met zijn partner Judith Willems (ACT-master) een eendaagse ACT-training, speciaal gericht op zorgprofessionals. “Deze training is mijn steentje in de vijver.”

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor doq.nl.

Waardegedreven zorg: pionieren voor de patiënt

Gepubliceerd in MedNet Dermatologie (nummer 3, juni 2024) van Springer Healthcare.

Verspilling tegengaan en waarde toevoegen voor de patiënt. Dat is waar het om gaat bij waardegedreven zorg. De Vlaamse dermatoloog prof. dr. Jo Lambert is een pionier op dit gebied. Binnen het UZ Gent richtte zij PsoPlus op: een integrated practice unit (IPU) voor patiënten met psoriasis. De komende jaren hoopt zij aan te tonen dat het concept van waardegedreven zorg meerwaarde heeft boven de klassieke manier van zorg verlenen.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor MedNet Dermatologie.

Cardiovasculair risico bij COPD verminderen: elke longaanval telt!

Gepubliceerd in MedNet Longziekten (september 2024) van Springer Healthcare.

Als we het risico op cardiovasculaire problemen bij COPD-patiënten willen verminderen, moeten we hier bij élke longaanval alert op zijn. Dat is de boodschap van Dr. Sami Simons tijdens het ERS-congres 2024. In zijn presentatie zette hij, aan de hand van een aantal recente studies, zijn boodschap uiteen.

Bekijk hier meer congresverslagen die ik schreef voor MedNet Longziekten.

Strijden tegen COPD in arme landen

Gepubliceerd in LONGWIJZER (nr. 6, november/december 2022) van Longfonds.

Ook in armere landen hebben veel mensen COPD. Daar is – naast roken – koken en stoken met open vuurtjes een belangrijke oorzaak voor de ziekte. Alleen weet de bevolking dat vaak niet. Daar wil onderzoeker Evelyn Brakema iets aan veranderen.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor LONGWIJZER.

Hartklachten bij vrouwen – kijk breder dan het klassieke plaatje

Gepubliceerd in MedNet Huisartsgeneeskunde (nummer 1, maart 2025) van Springer Healthcare.

Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaak minder goed herkend dan bij mannen. Hierdoor lopen zij soms jarenlang rond met klachten zonder passende diagnose en behandeling. Huisartsen en zorgverleners op de huisartsenpost kunnen een belangrijke rol spelen bij het herkennen, doorverwijzen én begeleiden van patiënten met deze klachten. In dit interview gaat cardioloog Suzette Elias-Smale (Radboudumc) in op de verschillende aspecten van het ‘vrouwenhart’ en de rol die de huisarts hierin kan spelen.

Cardiovasculair risico inschatten kan steeds nauwkeuriger

Gepubliceerd in Hart en Vaat (nummer 2, december 2022) van BPM Medica.

De afgelopen jaren zijn nieuwe algoritmes ontwikkeld om het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) te schatten. Ze geven niet alleen een nauwkeuriger beeld van het 10-jaarsrisico, maar ook van het lifetime-risico en van behandeleffecten. Hiermee kunnen artsen hun patiënten beter informeren en beter betrekken bij behandelkeuzes. Hoogleraar Frank Visseren licht de nieuwste ontwikkelingen toe.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor Hart en Vaat.

Gentherapie bij erfelijke oogziekten: pionieren tussen bench en bedside

Gepubliceerd in MedNet Oogheelkunde (juli 2022) van Springer Healthcare.

Tot voor kort was er geen behandeling mogelijk voor patiënten met een erfelijke netvliesziekte. In 2017 werd in de Verenigde Staten de eerste gentherapie voor erfelijke retinale dystrofie goedgekeurd. Sinds 2021 is deze therapie ook in Nederland beschikbaar. Daarnaast lopen
er verschillende klinische- en laboratoriumonderzoeken naar andere gen- en stamceltherapieën bij erfelijke oogziekten. Camiel Boon, hoogleraar Oogheelkunde (Amsterdam UMC, LUMC) en gespecialiseerd in retinaziekten en ophthalmogenetica, geeft een overzicht van de meest recente ontwikkelingen op dit gebied.

Tumorfragmenten voorspellen reactie op immuuntherapie

Gepubliceerd op Mediamed Nieuws – Oncologie (juli 2021) van iDoctor BV.

Mini-tumoren in het lab, zogenaamde patient-derived tumor fragments (PDTF), kunnen voorspellen of een kankerpatiënt zal reageren op immuuntherapie met PD-1-remmers. Dat rapporteren onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), in Nature Medicine. De mini-tumoren behouden ook buiten de patiënt de oorspronkelijke samenstelling en structuur van de tumor.

Zelfmanagement bij reuma

Zelfmanagement bij reuma: de zorg van de toekomst?

Gepubliceerd in Nascholingsmagazine Reumatologie (nummer 8, december 2020) van iDoctor BV.

In de zorg rond mensen met een chronische aandoening is het begrip zelfmanagement bijna niet meer weg te denken. Ook binnen de reumatologie zijn tal van toepassingen doorgedrongen. Dit artikel zet er negen op een rij.

Veroudering na transplantatie afremmen

Gepubliceerd in het magazine Transparant (nummer 83, september 2020) van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, verouderen sneller dan normaal. Moleculair bioloog en promovenda Hester van Willigenburg (Erasmus MC) onderzoekt hoe je dat kunt voorkomen. De hoofdrolspelers in haar onderzoek: de zogenaamde ‘senescente cellen’.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor Transparant.

Milieu en gezondheid in maatschappelijk en historisch perspectief

Gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin (nr. 1-2, juni 2019) van GGD Haaglanden.

Stoffen uit het milieu beïnvloeden de gezondheid van mensen. Dat mensen zich zorgen maken over de invloed van het milieu op hun gezondheid is door de eeuwen heen niet veranderd. Waarover zij zich zorgen maken wel. Hoewel de problematiek dus al eeuwenoud is, bestaat het vakgebied van de medische milieukunde pas enkele decennia. In dit interview vertellen ‘milieuartsen’ Lieke van Knapen en Marjon Drijver over de geschiedenis en de ontwikkeling van hun boeiende vakgebied.

Bekijk hier meer artikelen die ik schreef voor het Epidemiologisch Bulletin.